Darbuotojų saugos ir sveikatos skyriaus skyriaus vadovas

Konkursą organizuojančios įstaigos kontaktai išsamesnei informacijai:

Skelbimo nr.: 62568
Skelbimo data: 2020-12-30
Konkursą inicijuojanti įstaig: VALSTYBĖS ĮMONĖ IGNALINOS ATOMINĖ ELEKTRINĖ
Konkursą organizuojanti įstaiga: VALSTYBĖS ĮMONĖ IGNALINOS ATOMINĖ ELEKTRINĖ
Pareigos: Darbuotojų saugos ir sveikatos skyriaus skyriaus vadovas
Pareiginės algos koeficientas: 0.00
Darbo vieta (miestas): Visaginas
Pareigybės aprašymas:
DARBUOTOJŲ SAUGOS IR SVEIKATOS SKYRIAUS VADOVO PAREIGYBINĖ INSTRUKCIJA
I SKYRIUS
BENDROSIOS NUOSTATOS
1. Ši pareigybinė instrukcija skirta valstybės įmonės Ignalinos atominės elektrinės (toliau – įmonė, IAE) Korporatyvinių reikalų ir administravimo departamento (toliau – KR ir AD) Darbuotojų saugos ir sveikatos skyriaus (toliau – DS ir SS) vadovui.
2. Ši pareigybinė instrukcija parengta, vadovaujantis VĮ Ignalinos AE darbuotojų pareigybinių instrukcijų rengimo tvarkos aprašu, DVSta-0208-9, Korporatyvinių reikalų ir administravimo departamento nuostatais, DVSta-0109-53, Darbuotojų saugos ir sveikatos skyriaus nuostatais, DVSta-0109-32, Įmonių darbuotojų saugos ir sveikatos tarnybų pavyzdiniais nuostatais, DVSnd-0009-3, ir pakeičia Darbuotojų saugos ir sveikatos skyriaus vadovo pareigybinę instrukciją, DVSta-1418-84V6.
3. Šią pareigybinę instrukciją privalo žinoti:
3.1. Korporatyvinių reikalų ir administravimo departamento direktorius;
3.2. DS ir SS vadovas;
3.3. vyresnysis darbų saugos specialistas;
3.4. darbų saugos specialistas;
3.5. specialistas.
4. DS ir SS vadovo pareigybės paskirtis – vadovauti skyriaus veiklai bei užtikrinti skyriui priskirtų uždavinių bei funkcijų vykdymą, organizuojant darbuotojų saugos ir sveikatos teisės aktų reikalavimų laikymosi įmonėje kontrolę.
5. Darbo sutartį su DS ir SS vadovu sudaro, keičia ir nutraukia generalinis direktorius Korporatyvinių reikalų ir administravimo departamento direktoriaus teikimu.
6. Darbuotojas, priimtas eiti DS ir SS vadovo pareigas, instruktuojamas įmonėje nustatyta tvarka.
7. DS ir SS vadovas, prieš jam leidžiant savarankiškai dirbti, apmokomas ir atestuojamas:
7.1. Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo ministro patvirtintų Mokymo ir žinių darbuotojų saugos ir sveikatos klausimais tikrinimo bendrųjų nuostatų nustatyta tvarka;
7.2. iš darbuotojų saugos ir sveikatos VĮ IAE centrinėje darbuotojų saugos ir sveikatos komisijoje;
7.3. iš gaisrinės saugos – D, Е kategorijos;
7.4. iš radiacinės saugos, kaip asmuo, atsakingas už radiacinę saugą.
8. DS ir SS vadovas prieš jam leidžiant savarankiškai dirbti privalo išklausyti saugos kultūros ir fizinės saugos mokymo kursus.
9. DS ir SS vadovui, nustatyta tvarka apmokytam ir atestuotam, leidimas savarankiškai dirbti įforminamas pagal VĮ Ignalinos atominės elektrinės personalo dubliavimo ir leidimo savarankiškai dirbti tvarkos aprašo, DVSta-1408-11, reikalavimus.
10. Savarankiško darbo metu DS ir SS vadovas periodiškai apmokomas ir atestuojamas iš 7.2. – 7.4. p. nurodytų mokymo rūšių, vadovaujantis VĮ Ignalinos AE personalo atestavimo instrukcija, DVSta-1412-6.
11. DS ir SS vadovas tiesiogiai pavaldus Korporatyvinių reikalų ir administravimo departamento direktoriui.
12. DS ir SS vadovui pavaldūs visi skyriaus darbuotojai.
13. Nesant DS ir SS vadovo darbe (nedarbingumo, atostogų, komandiruočių ir kitais atvejais), jį pavaduoja VĮ Ignalinos atominės elektrinės administracijos darbo reglamento, DVSta-0125-1, nustatyta tvarka paskirtas darbuotojas.
14. DS ir SS vadovo darbo vieta yra:
14.1. esant normalioms sąlygoms – 185 pastato atitinkamoje patalpoje, taip pat kituose įmonės pastatuose, kuriuose įrengtos įmonės darbuotojų darbo vietos;
14.2. esant avarinėms situacijoms – privalo pranešti apie savo buvimo vietą aukštesniajam vadovui ir veikti pagal jo nurodymus.
II SKYRIUS
REIKALAVIMAI PAREIGYBEI
Bendrieji reikalavimai
15. DS ir SS vadovo pareigas gali eiti asmuo, atitinkantis šiuos bendruosius reikalavimus:
15.1. atitinkantis Lietuvos Respublikos branduolinės energijos įstatymo 50 str. reikalavimus ir apribojimus;
15.2. mokantis valstybinę kalbą pagal trečiosios kategorijos reikalavimus ir pateikęs tai patvirtinantį dokumentą;
15.3. pagal medicinos komisijos išvadą galintis dirbti branduolinės energetikos objektuose;
15.4. turintis teisę be palydos patekti į branduolinės energetikos objektų apsaugos zonas ir (ar) branduolinės energetikos objekto aikštelę.
Specialieji reikalavimai
16. DS ir SS vadovo pareigas gali eiti asmuo, atitinkantis šiuos specialiuosius reikalavimus:
16.1. turintis aukštąjį išsilavinimą;
16.2. turintis ne mažiau nei 2 metų darbo patirties darbuotojų saugos ir sveikatos srityje;
16.3. turintis vadovavimo, darbo planavimo ir organizavimo patirties;
16.4. išmanantis Lietuvos Respublikos įstatymus, reglamentuojančius darbuotojų saugos ir sveikatos sritį;
16.5. turintis kompiuterinio raštingumo įgūdžių;
16.6. mokantis rusų kalbą ir/ (arba) anglų kalbą;
16.7. turintis būtinų asmeninių savybių: vadovavimo ir lyderystės gebėjimai, reiklumas, principingumas, komunikabilumas, gebėjimas analizuoti.
17. Dokumentai, kuriuos privalo žinoti darbuotojas pagal šią pareigybę, nurodyti Dokumentų, kuriuos privalo žinoti DS ir SS darbuotojai, sąraše. Aktuali sąrašo versija yra: U:\335-DSirSS\Home\ZINIU-APIMTIS.

III SKYRIUS
PAREIGOS, DARBO REZULTATAI
18. DS ir SS vadovo pagrindinės ir papildomos pareigos pateikiamos šioje lentelėje:
Pareigos
Darbo rezultatai
18.1. Pagrindinės pareigos:
18.1.1. Organizuoti ir koordinuoti pavaldaus personalo darbą, užtikrinti DS ir SS veiklos kokybę.
18.1.2. Vadovauti VĮ IAE darbuotojų saugos ir sveikatos valdymo procesui ir vykdyti pareigas, nurodytas proceso valdymo procedūros apraše. - Paskirstytos užduotys atliktos tinkamai ir laiku.
- Proceso rodikliai pasiekti.
18.1.3. Užtikrinti įmonės darbuotojams saugias ir sveikatai nekenksmingas darbo sąlygas visais su darbu susijusiais aspektais.
18.1.4. Vykdyti darbuotojų saugos ir sveikatos norminių teisės aktų pažeidimų prevenciją įmonėje, kontroliuoti jų reikalavimų laikymąsi. - Įgyvendintos darbuotojų saugą ir sveikatą užtikrinančios priemonės pagal reglamentuojančius dokumentus.
- Parengtos nelaimingų atsitikimų ir profesinių ligų prevencinės priemonės.
- Įgyvendintos darbuotojų saugos ir sveikatos norminių teisės aktų pažeidimų prevencijos priemonės.
- Visi pavedimai ir nurodymai atlikti laiku ir kokybiškai.
- Laiku ir kokybiškai parengti dokumentai.
18.1.5. Organizuoti profesinės rizikos vertinimą įmonėje. - Laiku (pagal grafiką) vykdomas vertinimas.
18.1.6. Analizuoti nelaimingų atsitikimų darbe, profesinių ligų, incidentų bei avarijų aplinkybes ir priežastis bei dalyvauti jų tyrimo komisijos darbe. - Ištirti nelaimingi atsitikimai, incidentai ir profesinės ligos.
18.1.7. Organizuoti nelaimingų atsitikimų darbe ir profesinių ligų prevencinių priemonių rengimą. - Parengtos prevencinės priemonės bei pasiūlymai.
18.1.8. Organizuoti skyriaus veiklos ataskaitų rengimą. - Laiku ir kokybiškai parengtos ataskaitos.
18.1.9. Organizuoti įmonės darbuotojų periodinius sveikatos tikrinimus, užtikrinti darbuotojų saugos ir sveikatos būklės vidinę kontrolę įmonėje.
- Įmonės darbuotojų sveikata tikrinama laiku.
- Darbuotojų sauga ir sveika atitinka nustatytus teisės aktų reikalavimus. Laiku atliktos medicininės apžiūros neblaivumui (girtumui) ar apsvaigimui nuo psichiką veikiančių medžiagų nustatyti.
18.1.10. Užtikrinti skyriui priskirtos įrangos ir matavimo priemonių eksploatacijos kontrolę pagal gamyklinių instrukcijų reikalavimus. - Įrangos ir matavimo priemonių techninė priežiūra bei metrologinė patikra atliekama laiku.
- Įranga ir matavimo priemonės eksploatuojamos pagal paskirtį.
18.1.11. Kontroliuoti techninių specifikacijų bei paraiškų pirkimams, susijusiems su DS ir SS veikla, rengimą. - Laiku parengtos techninės specifikacijos ir paraiškos.
18.1.12. Derinti metines paraiškas, siekiant suformuoti kitų metų skyriaus pirkimo biudžetą. - Laiku parengti dokumentai.
18.1.13. Rengti įmonės veiklos dokumentus darbuotojų saugos ir sveikatos klausimais. - Laiku ir kokybiškai parengti dokumentai.
18.1.14. Žinoti ir vykdyti saugos darbe priemones, nurodytas Valstybės įmonės Ignalinos atominės elektrinės kolektyvinėje sutartyje, DVSta-1465-1. - Nelaimingų atsitikimų, įvykusių dėl darbuotojo kaltės, nėra, laikomasi nustatytų reikalavimų.
18.1.15. Laikytis darbo tvarkos, nustatytos Valstybės įmonės Ignalinos atominės elektrinės darbo tvarkos taisyklėse, DVSta-1451-1. - Laikomasi nustatytų reikalavimų.
18.1.16. Vykdyti kitus įmonės administracijos (pagal pavaldumą) tiesioginio vadovo pavedimus. - Visi pavedimai ir nurodymai atliki laiku ir kokybiškai.
18.1.17. Organizuoti darbą su personalu, diegti aukšto saugos kultūros lygio ir kokybės užtikrinimo principus bei nuolat juos vertinti ir gerinti. - Laikomasi nustatytų saugos kultūros ir kokybės užtikrinimo principų.
18.1.18. Periodiškai tobulinti kvalifikaciją. - Per 5 metus ne trumpesnė kaip 50 valandų.
18.2. Papildomos pareigos:
18.2.1. Instruktuoti pavaldžius darbuotojus darbuotojų saugos ir sveikatos, radiacinės bei gaisrinės saugos klausimais. - Laiku instruktuoti pavaldūs darbuotojai.
18.2.2. Kontroliuoti DS ir SS darbuotojų darbo laiko apskaitą, atostogų bei sveikatos tikrinimo grafiko parengimą ir užtikrinti, kad būtų jų laikomasi. - DS ir SS darbuotojų darbo laikas apskaitomas teisingai, atostogų bei sveikatos tikrinimo grafikai parengti laiku bei vykdoma šių grafikų laikymosi kontrolė.
18.2.3. Koordinuoti DS ir SS bendradarbiavimą su visais įmonės padaliniais. - DS ir SS bendradarbiavimas su visais įmonės padaliniais yra efektyvus ir sklandus.
18.2.4. Įvertinti pavaldžių darbuotojų veiklą ir užtikrinti darbuotojų kvalifikacijos kėlimą. - Reguliariai vykdomas pavaldžių darbuotojų veiklos vertinimas, nuolat keliama darbuotojų kvalifikacija.
18.2.5. Skyriaus kompetencijos ribose vadovauti įmonės darbuotojų skundų bei prašymų nagrinėjimui. - Išnagrinėti darbuotojų skundai bei prašymai.
18.2.6. Organizuoti ir dalyvauti VĮ IAE centrinės darbuotojų saugos ir sveikatos komisijos darbe, vykdant atestacijas. - Įvertintos darbuotojų žinios.
18.2.7. Dalyvauti įmonės darbuotojų saugos ir sveikatos komiteto veikloje. - Komiteto darbas vykdomas pagal nuostatų (DVSta-0109-50) reikalavimus.
18.2.8. Vykdyti padalinio personalo praktinį mokymą pagal savo kompetenciją. - Apmokytas personalas





IV SKYRIUS
TEISĖS
19. DS ir SS vadovas turi teisę:
19.1. reikalauti iš KR ir AD direktoriaus užtikrinti būtinas sąlygas pavestoms užduotims vykdyti;
19.2. savarankiškai priimti sprendimus pagal savo kompetenciją vykdomos veiklos klausimais;
19.3. duoti pavedimus pavaldžiam personalui VĮ Ignalinos atominės elektrinės administracijos darbo reglamente, DVSta-0125-1, nustatyta tvarka;
19.4. teikti tiesioginiam vadovui siūlymus dėl pavaldaus personalo skatinimo, patraukimo drausminėn atsakomybėn ir nušalinimo nuo darbo;
19.5. teikti tiesioginiam vadovui siūlymus dėl darbų organizavimo, technologinių procesų ir darbo sąlygų gerinimo;
19.6. įmonės teisės aktų nustatyta tvarka pagal savo kompetenciją vizuoti ir pasirašyti dokumentus;
19.7. generalinio direktoriaus ir (arba) tiesioginio vadovo pavedimu atstovauti įmonei už jos ribų VĮ Ignalinos atominės elektrinės administracijos darbo reglamente, DVSta-0125-1, nustatyta tvarka;
19.8. gauti būtiną informaciją iš kitų įmonės padalinių klausimais pagal savo tarnybines pareigas;
19.9. kelti savo kvalifikaciją, dalyvauti IAE personalo kvalifikacijos kėlimo renginiuose;
19.10. nevykdyti nurodymų ir pavedimų, kurie prieštarauja saugos taisyklėms arba kelia grėsmę personalo sveikatai ir įrangos išsaugojimui, pranešant apie tai raštu KR ir AD direktoriui;
19.11. nesutikimo atveju apskųsti vadovybės pavedimus, išskyrus 19.10 p. nurodytus atvejus, nepristabdant jų vykdymo.

V SKYRIUS
ATSAKOMYBĖ
20. DS ir SS vadovas pagal galiojančius Lietuvos Respublikos ir įmonės teisės aktus atsako už:
20.1. įmonės branduolinės energetikos objektų saugą, kiek tai susiję su jo pareigomis ir įgaliojimais;
20.2. pareigų vykdymą bei naudojimąsi teisėmis, nurodytomis pareigybinėje instrukcijoje;
20.3. eksploatavimo taisyklių, aplinkos apsaugos, radiacinės saugos, darbuotojų saugos ir sveikatos, gaisrinės saugos, įmonės branduolinės energetikos objektų fizinės saugos, avarinės parengties ir civilinės saugos reikalavimų vykdymą;
20.4. gamybinės ir technologinės drausmės laikymąsi, darbo tvarkos taisyklių reikalavimų laikymąsi, jam patikėtos valstybės nuosavybės išsaugojimą;
20.5. jam patikėtų valstybės, tarnybos paslapčių, numatytų Lietuvos Respublikos teisės aktuose, bei įmonės neviešinamos ir riboto viešinimo informacijos neatskleidimą;
20.6. jam patikėtų įmonės darbuotojų asmeninių duomenų, nustatytų Lietuvos Respublikos asmens duomenų teisinės apsaugos įstatyme, išsaugojimą;
20.7. aukštesniojo personalo (pagal pavaldumą) pavedimų (raštu ir žodžiu) vykdymą;
20.8. avarijų, užsidegimų, gamybinių traumų atvejus, įvykusius dėl jo arba jam pavaldaus personalo kaltės.
20.9. tai, kad pavaldus personalas vykdytų eksploatavimo taisyklių, aplinkos apsaugos, radiacinės saugos, darbuotojų saugos ir sveikatos, gaisrinės saugos, įmonės branduolinės energetikos objektų fizinės saugos, avarinės parengties ir civilinės saugos reikalavimus, kad laikytųsi gamybinės ir technologinės drausmės, darbo tvarkos taisyklių reikalavimų;
20.10. žinių išsaugojimo ir perdavimo priemonių vykdymą.
21. DS ir SS vadovas atsako už įmonės vadybos sistemos reikalavimų laikymąsi, dokumentuojant, planuojant, vykdant, kontroliuojant, analizuojant ir gerinant Darbuotojų saugos ir sveikatos valdymo proceso bei DS ir SS veiklą, už saugos kultūros principų taikymą bei šių principų laikymosi kontrolę.
__________________
Informacija apie įstaigą:
Vertinimo metodai:
Dokumentų pateikimo būdas: el. būdu (per VATIS Prašymų teikimo modulį)
Pareigos:
Vardas, Pavardė:
Telefonas: +370 386 28985
El. paštas:
Adresas: Visagino sav. Drūkšinių k. Elektrinės g. 4 K47
Svetainė yra atnaujinama. Galimi smulkūs nesklandumai.