PATVIRTINTA Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2023 m. gruodžio 14 d. įsakymu Nr. B1-862 (Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2024 m. birželio 5 d. įsakymo Nr. B1-638 redakcija)
VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS PASLAUGŲ DEPARTAMENTO VILNIAUS APYGARDOS PASLAUGŲ SKYRIAUS VYRIAUSIOJO VALSTYBINIO VETERINARIJOS GYDYTOJO (1) PAREIGYBĖS APRAŠYMAS
I. SKYRIUS PAREIGYBĖ
1. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Paslaugų departamento Vilniaus apygardos paslaugų skyriaus (toliau – Skyrius) vyriausiasis valstybinis veterinarijos gydytojas yra darbuotojas, dirbantis pagal darbo sutartį – I grupė. 2. Pareigybės lygis – A1. 3. Skyriaus vyriausiojo valstybinio veterinarijos gydytojo pareigybė reikalinga atliekant nuolatinį tikrinimą skerdžiamų gyvūnų ir ar maisto tvarkymo subjektai laikosi saugaus gyvūninių produktų tvarkymo taisyklių. 4. Šias pareigas einantis darbuotojas yra tiesiogiai pavaldus Skyriaus patarėjui.
II. SKYRIUS SPECIALŪS REIKALAVIMAI ŠIAS PAREIGAS EINANČIAM DARBUOTOJUI
5. Darbuotojas, einantis šias pareigas, turi atitikti šiuos specialius reikalavimus: 5.1. turėti ne žemesnį kaip aukštąjį universitetinį veterinarijos krypties išsilavinimą su magistro kvalifikaciniu laipsniu ar jam lygiaverte aukštojo mokslo kvalifikacija; 5.2. būti susipažinusiam ir darbe vadovautis Lietuvos Respublikos Konstitucija, Lietuvos Respublikos įstatymais, Lietuvos Respublikos tarptautinėmis sutartimis, Europos Sąjungos teisės aktais, Lietuvos Respublikos Vyriausybės nutarimais ir kitais teisės aktais, reglamentuojančiais kompetencijai priskirtas sritis; 5.3. mokėti dirbti šiomis kompiuterinėmis programomis: MS Word, MS Excel, MS Outlook, Internet Explorer; 5.4. išmanyti dokumentų rengimo, tvarkymo ir apskaitos taisykles; 5.5. mokėti kaupti, valdyti, sisteminti, apibendrinti informaciją, gebėti sklandžiai dėstyti mintis raštu ir žodžiu, teikti išvadas.
III. SKYRIUS ŠIAS PAREIGAS EINANČIO DARBUOTOJO FUNKCIJOS 6. Šias pareigas einantis darbuotojas vykdo šias funkcijas: 6.1. kiekvieną dieną prieš darbo pradžią ir darbo metu atlieka stebėseną ar maisto tvarkymo subjektas užtikrina pagal įmonėje numatytas Rizikos veiksnių analizės ir svarbių valdymo taškų (RVASVT) sistemos procedūras: 6.1.1. gyvūnų gerovę; 6.1.2. ikioperacinę, operacinę ir pooperacinę higieną; 6.1.3. asmens higieną; 6.1.4. mokymus higienos ir darbo procedūrų klausimais; 6.1.5. vandens kokybę; 6.1.6. temperatūrą; 6.1.7. dezinfekciją (skerdyklos patalpų, įrangos, įrankių, transporto apdorojimą biocidinėmis priemonėmis), dezinsekciją (vabzdžių naikinimą), deratizaciją (graužikų naikinimą); 6.1.8. skerdenų ir vidaus organų tapatumą; 6.2. atlieka gyvūnų tikrinimą prieš skerdimą bei skerdenos ir kitų skerdimo produktų tikrinimą po skerdimo; 6.3. įvertina, ar maisto tvarkymo subjektas užtikrina tinkamus veterinarius-sanitarinius reikalavimus gyvūnų skerdimo, jų skerdenų apdorojimo, mėsos tvarkymo, šalutinių gyvūninių produktų ir kitų medžiagų surinkimo, tvarkymo, šalinimo grandinėse ir apie rezultatus informuoja tiesioginį vadovą; 6.4. skerdenas antspauduoja nustatytos formos antspaudais, užtikrina, kad sveikumo ženklas būtų dedamas tik ant skerdenų, pripažintų tinkamomis žmonių maistui; 6.5. atlieka stebėseną ar maisto tvarkymo subjektas imasi visų reikalingų priemonių, siekdamas išvengti mėsos užteršimo nustatytomis pavojingomis medžiagomis skerdimo metu, įskaitant apsvaiginimą ir nustatytų pavojingų medžiagų pašalinimą; 6.6. ima mėginius laboratoriniams tyrimams, tinkamai juos atrenka, identifikuoja ir nusiunčia kompetentingai laboratorijai; 6.7. esant įtarimams, ima iš gyvūnų organų patologinę medžiagą ir siunčia laboratoriniams tyrimams įtariamai diagnozei patvirtinti arba paneigti; 6.8. visų rūšių gyvūnams, kurie gali sirgti trichinelioze, atlieka trichinelių aptikimo mėsoje tyrimus; 6.9. nustačius gyvūnų užkrečiamąją ligą nedelsiant informuoja tiesioginį vadovą ir/ar kitą įgaliotą asmenį; 6.10. vertina higienos praktikos ir/ar RVASVT principais paremtas procedūras; 6.11. ima mėginius ir analizuoja gyvūniniuose produktuose esančių veterinarinių vaistų ir teršalų likučių atitiktį reikalavimams; 6.12 nustačius gamybos higienos, maisto saugos, gyvūnų gerovės reikalavimų trūkumus, informuoja tiesioginį vadovą apie privalomus veiksmus trūkumams pašalinti; 6.13. pildo Gyvūnų tikrinimo prieš skerdimą ir po skerdimo rezultatų registracijos žurnalą, rengia Gyvūnų tikrinimo prieš skerdimą ir po skerdimo rezultatų ataskaitą; 6.14. pagal kompetenciją savo veikloje įgyvendina kokybės sistemos programas ir darbo instrukcijas, numatytas kokybės vadove; 6.15. pagal kompetenciją pavaduoja kitą Skyriaus darbuotoją, jam nesant; 6.16. vykdo kitus vienkartinio pobūdžio Skyriaus vedėjo ir/ar patarėjo pavedimus.
IV. SKYRIUS ATSAKOMYBĖ
7. Darbuotojas teisės aktų nustatyta tvarka atsako už savo pareigų tinkamą vykdymą. _____________________ Susipažinau ____________________________ (darbuotojo pareigos) ___________________________ (parašas) ____________________________ (vardas, pavardė) ____________________________ (data)
|