Šeštadienis, gruodžio 21 d.

Naujienos

3 sumuštinių receptai subalansuotai pietų dėžutei

2019-08-21
3 sumuštinių receptai subalansuotai pietų dėžutei
Netrukus prasidėsiantis rugsėjis primena apie grįžimą į kasdienę rutiną, kurios neišvengiama dalis – maisto planavimas. Pietūs į darbą ar priešpiečių dėžutė mažiesiems kiekvieną rytą sukelia nemažai rūpesčių ir galvos skausmo.

Tačiau pasaulyje populiarėjanti tendencija gaminti maistą namuose grąžina ir priešpiečių dėžutės klasiką – sumuštinius – ant pjedestalo. Tad kokius juos pasirinkti, kaip gaminti ir kaip pakuoti, pataria kulinaras ir knygos apie pietų dėžutes autorius Paulius Strasevičius.

Jaunoji Y karta – tai maisto mylėtojų karta, kuri ne tik išbando naujus skonius restoranuose, bet ir kur kas dažniau gamina namuose. Anot P. Strasevičiaus, tik gamindami patys galime būti tikri, kad mūsų pietų dėžutėje – maistingi ir kokybiški ingredientai.

„Lietuvoje ši tendencija pamažu skinasi kelią, kai kitose pasaulio šalyse ji įsišaknijusi jau kurį laiką. Štai norvegai nuo seno nešasi į mokyklą ar darbą pietums paketus, kurie vadinasi „matpakke“: tai dažniausiai vieno sluoksnio sumuštiniai, sudėti vienas ant kito ir perskirti maistiniu popieriumi. Ši nacionalinė tradicija norvegams svarbi todėl, kad suteikia galimybę sunaudoti likusius nesuvalgytų pietų patiekalus, sumaišyti ir suderinti maisto produktus, kuriuos randa savo šaldytuve ir spintelėse, ir taip sukurti skanų patiekalą. Tai ne tik sveikesnė, bet ir ekonomiškesnė pietų alternatyva“, – teigė specialistas.

Pagrindinis sumuštinių pietums ingredientas – duona. Anot „Fazer Lietuva“, atstovaujančios „Gardėsio“ prekės ženklą, produktų vystymo vadovo Tado Aleknavičiaus, Lietuvoje tokio tipo sumuštinių gamyba taip pat populiarėja.

„Pastaruosius keletą metų Lietuvoje ženkliai auga porcijinių duonelių paklausa. Porcijines duoneles paprasčiau supakuoti, jos pritaikytos dvigubiems sumuštiniams. Jas lengva transportuoti, nes tokios duonelės ilgiau išlaiko savo formą, todėl nenuostabu, kad kartu su priešpiečių dėžučių populiarėjimu auga ir šios duonos paklausa. Tačiau pietums darbe ar mokykloje populiaru rinktis ir kitus duonos gaminius, svarbu tik žinoti jų paruošimo ir pakavimo taisykles“, – tikina kepyklos atstovas.

Kodėl pietums – sumuštinis?

P. Strasevičius teigia, kad kadaise apie sumuštinius galvojome kaip apie nuobodų pasirinkimą. Tačiau šiandien situacija pasikeitė – sumuštinių kultūra auga ir klesti, o mes iš naujo atrandame šią visų laikų priešpiečių klasiką. Argumentų, kodėl rinktis sumuštinį, galėtų būti ne vienas:

  • Sumuštinyje galime sutalpinti visą sveikos mitybos piramidę – nuo grūdinių kultūrų, daržovių iki baltymų ir nedidelio kiekio riebalų.
  • Sumuštinio nebūtina šildyti, jam nereikia papildomų lėkščių ar indelių, valgymo įrankių.
  • Jį kaskart galima sukurti vis kitokį – saldų, sūrų, su skirtingais priedais, todėl sumuštiniai greitai nepabos.
  • Sumuštinį pasigaminti visai nesudėtinga, todėl tai gali padaryti kiekvienas.
  • Tai nebrangus patiekalas, kurio gamybai neišleisite daug pinigų.
  • Sumuštinį galite valgyti, kad ir kur bebūtumėte – mašinoje, parke ant suoliuko ar pakeliui į susitikimą.
  • Sumuštinį patogu supakuoti ir transportuoti.
  • Sumuštiniams pagaminti galite lengvai sunaudoti maisto likučius – tai labai patogu ir tausoja gamtą.

Kaip konstruoti ir pakuoti?

Tačiau net ir gardžiausias sumuštinis, atėjus pietų metui, nebebus toks gardus, jeigu nežinosime svarbiausių jo gaminimo ypatybių. Tad į ką, anot „Gardėsio“ produktų vystymo vadovo, svarbu atkreipti dėmesį, kad duona neprisigertų drėgmės ir sumuštinis išlaikytų savo skonines savybes?

  • Jeigu paruoštą sumuštinį galėsite suvalgyti vėliau, negu po 3-4 valandų, rinkitės tvirtesnę duoną – pilno grūdo, ruginę. Ši duona prasčiau sugeria drėgmę, todėl ilgiau išliks tvirta.
  • Jeigu renkatės šviesą duoną, galite ją truputį paskrudinti – išgarinsite dalį drėgmės.
  • Jokiu būdu drėgnų padažų netepkite tiesiai ant duonos. Verčiau pirmiausiai ant duonos dėkite sausus kumpio ar sūrio gabalėlius arba storą salotos lapą, prieš tai gerai jį nusausinę.
  • Vanduo neprasiskverbia pro riebalus, todėl duonos riekeles galite patepti plonu sluoksniu sviesto.
  • Drėgniausius ingredientus, pavyzdžiui, padažus, įdėkite į sumuštinį tik prieš pat valgant.

Sumuštinio pakavimui naudokite orą praleidžiantį pergamentinį arba vaško popierių. Jeigu pakuojate karštą sumuštinį, būkite tikri, kad jis visiškai atvėsęs, kitaip pakuotėje kaupsis drėgmė.

3 pietų sumuštinių idėjos skubantiems

P. Strasevičius dalinasi trimis receptais, kurie palengvins rytinio ruošimosi į darbą galvos skausmus.

1.Sotus suvožtinis pietums darbe

Kai pietums norite kaip reikiant pasisotinti, išmėginkite suvožtinį, kurio visi ingredientai greitai iškepami orkaitėje – tai vegetariškas suvožtinis su porcijinėmis kefyro duonelėmis. Sotūs pietūs vos per 25 minutes!

2 valgytojams reikės:kefyrinių porcijinių 2 duonelių, 2 Portobelo grybų arba saujos prievagrybių, 200 ghalloumi sūrio, pusės paprikos, didelės saujos mėgstamų salotų ar žolelių, 2-3 batatų, žiupsnelio druskos ir pipirų pagal skonį, šlakelio alyvuogių aliejaus, mėgstamų padažų (pavyzdžiui, pesto ir pomidorų).

Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių. Skardą, padengtą kepimo popieriumi, apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Sudėliokite pjaustytą sūrį, grybus, papriką, lazdelėmis pjaustytus batatus. Daržoves apibarstykite druska, pipirais, apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Kepkite orkaitėje, kol sūris (apie 15 min.) ir daržovės (apie 20 min) apskrus.

Gamindami sumuštinį ryte, ant duonos riekelės dėliokite salotas, sūrį ir daržoves, tada užverskite antra riekele. Padažus susipakuokite atskirai ir užsidėkite juos ant duonos prieš pat valgydami. Batatus pateikite šalia su mėgstamu padažu.

2.Skrudintos duonos sumuštinis, kai nėra laiko pietums

Kartais būna dienų, kai žinome, kad ramiai papietauti tiesiog nebus laiko. Tokiais atvejais geriau pasiruošti patogų sumuštinį, kurį bus galima suvalgyti bet kur. Tokiomis dienomis išbandykite skrudintos šviesios duonos sumuštinį su kumpiu ir sūriu, pagardintą keptomis daržovėmis.

2 valgytojams reikės:keturių riekelių batono arba forminės duonos su kefyru, 1 v. šaukšto sviesto, 100 g riebesnės varškės užtepėlės, 100 g kumpio, 100 g sūrio, trečdalio cukinijos, nedidelio batato, pusės nedidelio mėlynojo svogūno, žiupsnelio druskos ir pipirų pagal skonį, šlakelio alyvuogių aliejaus. Patiekimui rinkitės 100 g humuso ir 100 g mėgstamų daržovių, pjaustytų lazdelėmis.

Duonos riekeles paskrudinkite keptuvėje ant šaukšto lydyto sviesto. Cukiniją ir batatus supjaustykite ir pakepkite keptuvėje, apibarstę druska ir pipirais bei pašlakstę aliejumi, kol šie suminkštės. Ant atvėsusių duonos riekių tepkite varškės užtepėlę ir dėliokite visus ingredientus. Suvožtinį lengvai suspauskite ir suvyniokite į sviestinį popierių. Patiekite su humusu ir šviežių daržovių lazdelėmis.

3.Žaisminga priešpiečių dėžutė vaikams

Tėvams nuolat kyla dilemų – kaip paruošti maistingus pietus, kurie būtų lengvai pagaminami, tačiau pakankamai skanūs ir patrauklūs vaikams. Puiki ir nesudėtinga sumuštinių pateikimo forma – vėrinukai. Jie atrodo daug žaismingiau, be to, juos paprasta pagaminti iš įprastinės forminės šviesios duonos, kuri dažniausiai yra vaikų mylimiausia. Tad išbandykite vėrinukus su itin minkšta formine duona su kefyru ir kalciu.

2 vėrinukams reikės:forminės duonos su kefyru 2-3 riekelių, 2 riekelių kumpio ir sūrio, keleto griežinėlių agurko, 1 valg. šaukšto riešutų sviesto, 1 valg. šaukšto naminės uogienės. Medinių pagaliukų gamybai bei mėgstamo padažo ir morkų lazdelių patiekimui.

Duonos riekeles supjaustykite kubeliais. Sūrųjį vėrinuką dėliokite sluoksniuodami kubelius ir sūrį, kumpį bei agurką (šis turėtų būti tarp sūrio ir kumpio, taip apsaugant duoną nuo drėgmės). Saldųjį vėrinuką sluoksniuokite pirmiausiai tepdami ant duonos riešutų sviestą, o tik per vidurį – uogienę. Vėrinukus pateikite su mėgstamu vaikų padažu (pavyzdžiui, humuso su burokėliais) ir morkų lazdelėmis.

Verslosavaite.lt

Svetainė yra atnaujinama. Galimi smulkūs nesklandumai.