Naujienos
Braškių sezonas Lietuvoje sukėlė cukraus pūgą: 3 netikėti uogienių receptai
Iš parduotuvių lentynų sparčiau
graibstomas cukrus išduoda, kad Lietuvoje jau prasidėjo džemų ir uogienių
gamybos vajus. Rekordinėje šios vasaros kaitroje sirpstančios braškės keliauja
į stiklainius, kad vėliau galėtų priminti saldų šios vasaros skonį. Savo ruožtu
„Maximos“ maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė sako, jog užtenka vos
kelių ingredientų, kad įprasta braškių uogienė įgytų dar daugiau ryškių spalvų.
Prekybininkai
pastebi, kad cukraus pardavimai ėmė pastebimai augti. „Prognozuojame, kad
netrukus cukraus paklausa pasieks piką, kai per savaitę nuperkama 0,5 mln.
cukraus pakuočių. Įpusėjus vasarai pagal cukraus pardavimus nesunku atspėti,
kada įsibėgėja ne tik braškių, bet ir serbentų, mėlynių, vyšnių ar aviečių
derlius. Paprastai klientai iš anksto apsirūpina didesniu cukraus ir kitų
konservavimo priemonių kiekiu, kad vėliau galėtų rūpintis tik šviežiomis
uogomis“, – sako prekybos tinklo „Maxima“ komunikacijos ir įvaizdžio
departamento direktorė Ernesta Dapkienė.
Cukrus yra
seniai žinomas konservantas, padedantis išsaugoti daržo ir sodo gėrybes ilgus
žiemos mėnesius. Įsismarkavus braškių sezonui „Maximos“ maisto gamybos ekspertė
B. Baratinskaitė siūlo išbandyti tris netikėtus gardumynų iš braškių receptus.
„Kas tik paragauja šių uogienių, visada bando atspėti, kokie yra slaptieji jų
ingredientai, sudarantys derinį su braškėmis“, – dalijasi „Maximos“ Maisto
gamybos departamento vadovė B. Baratinskaitė.
Braškių džemas su baziliko natomis
Reikės: 5 stiklinių sutrintų braškių, 1 šaukšto sviesto, 1 pakelio tirštinamojo
uogienės mišinio su pektinu, 7 stiklinių cukraus, pusės stiklinės susmulkinto
šviežio baziliko, mažų stiklainių.
Puode
sumaišykite braškių tyrę ir sviestą. Tada į masę suberkite mišinį su pektinu.
Uždėkite puodą ant viryklės ir užvirkite. Kai masė užvirs, sumažinkite kaitrą
ir suberkite cukrų, gerai išmaišykite.
Tada
padidinkite kaitrą ir leiskite masei užvirti antrą kartą, virkite dar minutę.
Tada įmaišykite baziliką į uogienę.
Nukelkite
puodą su uogiene nuo viryklės, nugriebkite susidariusias putas. Supilkite
karštą masę į įkaitintus stiklainius, nepripilkite iki pat viršaus – palikite
šiek tiek vietos. Užsukite stiklainius sandariais, dezinfekuotais dangteliais.
Sudėkite
stiklainėlius į didelį puodą, pilną vandens. Vanduo turi visiškai apsemti
stiklainėlius. Virkite vandenį su stiklainiais maždaug 10 minučių. Tada
nusemkite vandenį ir stiklainius iš puodo, leiskite atvėsti.
Orkaitėje keptų braškių džemas
Braškių džemo
gaminimas orkaitėje skamba neįprastai, tačiau šio eksperimento rezultatai
pradžiugins smaližius. Be to, šį gardumyną galima pagaminti tiek iš šviežių
uogų, tiek iš šaldiklyje atrasto pernykščio derliaus likučių. Savo ruožtu B.
Baratinskaitė sako, kad geriausia šį džemą gaminti, kai braškių daug ir jų
nereikia skaičiuoti.
Džemui reikės: 1 kilogramo visiškai sunokusių, nuplautų ir
supjaustytų į keturias dalis braškių, 1 kupinos stiklinės cukraus, 2 šaukštelių
valinės ekstrakto.
Suberkite
braškių gabalėlius, cukrų ir vanilės ekstraktą į vieną stiklinį kepimui skirtą
indą. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, karts nuo karto
pamaišydami, kol sultys beveik išgaruos ir masė taps tirštos konsistencijos.
Būkite atidūs, kad prieš pabaigą džemas nepradėtų degti. Visas kepimas gali
trukti iki 1,5 valandos – trukmė priklauso nuo braškėse esančio vandens kiekio
ir kepimo indo gylio. Džemu galite mėgautis iškart arba konservuoti į švarius,
iškaitintus stiklainius.
Braškių ir rabarbarų uogienė
Reikės: 950 gramų rabarbarų, supjaustytų maždaug 2 cm dydžio gabalėliais, 600
gramų pusiau perpjautų braškių, 1,5 kilogramo cukraus ir 7 šaukštų citrinos
sulčių.
Sudėkite
rabarbarų ir braškių gabalėlius į stiklinį indą, apibarstykite cukrumi ir
apšlakstykite citrinų sultimis, uždenkite maistine plėvele ir palikite
pastovėti per naktį.
Vaisius ir
cukrų kaitinkite gilioje keptuvėje ar troškintuve, švelniai maišykite mediniu
šaukštu, kol cukrus visiškai ištirps. Virkite ant didelės ugnies apie 13–15
min., maišydami ir patrindami braškes šaukštu, tuomet nuimkite nuo viryklės.
Užlašinkite kelis masės lašus ant atšaldytos lėkštutės, palaikykite ją minutę
šaldytuve. Išėmę lėkštutę su uogiene iš šaldytuvo, palieskite ją pirštu. Jei
masė klampi, ne pavandenijusi ir ne skysta, vadinasi, uogienė paruošta. Jeigu
tirštumo trūksta, uogienę pavirkite dar porą minučių, nugriebkite susidariusias
putas. Uogienę pilkite į šiltus stiklainius ir sandariai užsukite
dezinfekuotais dangteliais. Prieš sandėliuodami leiskite atvėsti.
Apie prekybos
tinklą „Maxima“
Tradicinės
lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ stiprybės – mažos kainos ir platus, ypač
lietuviškų prekių, pasirinkimas. Tinklą valdanti
bendrovė „Maxima LT“ yra didžiausia lietuviško kapitalo įmonė, viena didžiausių
mokesčių mokėtojų bei didžiausia darbo vietų kūrėja šalyje. Šiuo metu Lietuvoje
veikia daugiau nei pustrečio šimto „Maximos“ parduotuvių, kuriose dirba apie 13
tūkst. darbuotojų ir kasdien apsilanko daugiau nei 400 tūkst. klientų.
Daugiau informacijos
Ernesta Dapkienė
„Maximos“ komunikacijos ir korporacinių reikalų
departamento direktorė
Mob. +370 611 43548
El. paštas ernesta.dapkiene@maxima.lt