Naujienos
Kokios kavos pupelės vadinamos rūšinėmis?
Kavos industrija nuolat kinta ir
evoliucionuoja. Naujos technologijos ir skonių atradimai leidžia mums atrasti
vis naujas pupelių rūšis, o svarbiausia - ir būdus jas paruošti. Šiuo metu
nemaža dalis gurmanų noriai eksperimentuoja su įvairiomis priedų
kombinacijomis, nors iš tiesų didesnį dėmesį siūloma sutelkti į pupelių
pasirinkimą. Būtent rūšinė kava yra tai, kuo kiekvienas mėgėjas turėtų domėtis
labiausiai. Būtent nuo kavos rūšies priklauso kokio skonio galima tikėtis.
Ką ekspertai vadina rūšine kava?
Rūšinėms pupelėms priskiriamos tos, kurios
atitinka specialiai nustatytus standartus, apimančius tiek auginimo procesą, tiek
patį kavos paruošimą ir pateikimą pasaulinei rinkai. Tokiai kavai suteikiami
atitinkami sertifikatai, liudijantys, kad ekspertizės metu nustatyta, jog kava
atitinka aukščiausius kokybės reikalavimus. Įprastai rūšinės
kavos pupelės yra atrinktos iš geriausių arabikos veislių, kurios auga tik
tam tikrose geografinėse zonose ir aukštumose. Rūšinė kava (angl. „speciality
coffe“) turi būti tinkamai skrudinta tam, kad išsaugotų savo unikalų skonio ir
aromato identitetą. Jos paruošimas taip pat reikalauja profesionalumo ir
meistriškumo, kad būtų išgautas maksimalus gėrimo potencialas.
Kaip atpažinti rūšinę kavą?
Rūšinę kavą galima atpažinti pagal kelis
požymius. Pirmiausia, šios pupelės turi būti vienodos spalvos, dydžio ir
formos. Jos negali turėti jokių defektų, tokių kaip įtrūkimai, dėmės, pelėsiai
ar kiti pažeidimai. Be to, jos turi būti skrudintos ne vėliau kaip 3 mėnesius
nuo derliaus nuėmimo. Skrudinimo data turi būti aiškiai nurodyta ant pakuotės.
Ypač svarbu pastebėti, kad pakuotė privalo turėti detalią informaciją apie
pupelių kilmę, veislę, auginimo sąlygas, skrudintojo pavadinimą ir kontaktus.
Kalbant apie tokios kavos skonį, jis turi būti
suderintas, harmoningas ir turtingas. Tokia kava neturėtų pasižymėti kartumu, ji
neturėtų būti rūgšti ar pasižymėti kitais nepageidaujamais poskoniais. Jos
aromatas turi būti stiprus, malonus ir atspindintis pupelių charakteristikas.
Jai neturėtų būti būdingi svetimi kvapai, tokie kaip dūmai, plastikas ar
chemikalai, o jeigu jaučiate juos, vadinasi įsigijote klastotę.
Kodėl verta rinktis šią kavą?
Rinktis rūšinę kavą yra ne kažkoks eilinis
mados reikalas – šis pasirinkimas yra naudingas tiek jums, tiek aplinkai. Yra
ne viena priežastis kodėl verta ją išbandyti. Pirmiausia, jūs mėgaujatės
aukščiausios kokybės gėrimu, kuris suteikia jums neprilygstamą skonio ir
aromato patirtį. Jūs galite atrasti daug įvairių skonių, kurie varijuoja nuo
vaisių, šokolado, medaus iki prieskonių, riešutų, žiedų ir kt.
Kita vertus, jūs prisidedate prie kavos
augintojų gerovės ir socialinės atsakomybės. Ši kava yra auginama ir perdirbama
pagal tvarius ir etiškus principus, kurie užtikrina augintojams tinkamą
atlyginimą, darbo sąlygas ir aplinkos apsaugą. Tai yra vienas iš reikalavimų,
norint gauti atitinkamą rūšinės kavos sertifikatą.
Be to, jūs padedate išsaugoti gamtos biologinę
įvairovę ir kavos kokybę. Rūšinė kava yra auginama ir skrudinama su meile ir
rūpestingumu, kad būtų išlaikytos pupelių genetinės savybės ir išskirtinumas. Ji
yra priešingybė masiškai parduodamai įprastinei kavai, kuri yra auginama ir
skrudinama be jokios priežiūros ir kokybės standartų.
Kur galima nusipirkti?
Rūšinės kavos galima nusipirkti
specializuotose parduotuvėse, o taip pat ja prekiaujama ir internetu –
www.okava.lt. Pirmiausia, pasirinkite patikimą ir gerai žinomą kavos tiekėją,
kuris turi gerą reputaciją ir atsiliepimus. Svarbu įsitikinti ar jis siūlo
šviežią ir tinkamai skrudintą kavą, kurios skrudinimo data yra nurodyta ant
pakuotės.
Taip pat patariama atidžiai pasirinkti
mėgstamą veislę, skrudinimo laipsnį ir malimo būdą. Jei nesate tikri kokios
kavos norite, galite išbandyti keletą skirtingų variantų arba pasikonsultuoti
su tiekėjo nurodytais specialistais. Specializuotose parduotuvėse nemažai
informacijos ir patarimų gali pateikti patys pardavėjai.
Ypač svarbu žinoti, kad nereikėtų užsisakyti tokio
kiekio, kokio nesuvartosite per 2-4 savaites. Kuo ilgiau saugoma šviežiai malta
ir skrudinta kava, tuo labiau ji praras savo skonį ir aromatus. Taip pat svarbu
laikyti ją sandariame inde, tamsioje ir vėsioje vietoje.
Rūšinė kava yra puikus pasirinkimas tiems,
kurie mėgsta ir vertina aukštos kokybės gėrimus. Jei esate gurmanas arba
tiesiog norite pagerinti savo kasdienį gėrimo ritualą. Išbandykite prekės
ženklą „O kava“ - tikrai pajusite
skirtumą!