Naujienos

Kokios kavos pupelės vadinamos rūšinėmis?

2023-09-04
Kokios kavos pupelės vadinamos rūšinėmis?

Kavos industrija nuolat kinta ir evoliucionuoja. Naujos technologijos ir skonių atradimai leidžia mums atrasti vis naujas pupelių rūšis, o svarbiausia - ir būdus jas paruošti. Šiuo metu nemaža dalis gurmanų noriai eksperimentuoja su įvairiomis priedų kombinacijomis, nors iš tiesų didesnį dėmesį siūloma sutelkti į pupelių pasirinkimą. Būtent rūšinė kava yra tai, kuo kiekvienas mėgėjas turėtų domėtis labiausiai. Būtent nuo kavos rūšies priklauso kokio skonio galima tikėtis.

Ką ekspertai vadina rūšine kava?

Rūšinėms pupelėms priskiriamos tos, kurios atitinka specialiai nustatytus standartus, apimančius tiek auginimo procesą, tiek patį kavos paruošimą ir pateikimą pasaulinei rinkai. Tokiai kavai suteikiami atitinkami sertifikatai, liudijantys, kad ekspertizės metu nustatyta, jog kava atitinka aukščiausius kokybės reikalavimus. Įprastai rūšinės kavos pupelės yra atrinktos iš geriausių arabikos veislių, kurios auga tik tam tikrose geografinėse zonose ir aukštumose. Rūšinė kava (angl. „speciality coffe“) turi būti tinkamai skrudinta tam, kad išsaugotų savo unikalų skonio ir aromato identitetą. Jos paruošimas taip pat reikalauja profesionalumo ir meistriškumo, kad būtų išgautas maksimalus gėrimo potencialas.

Kaip atpažinti rūšinę kavą?

Rūšinę kavą galima atpažinti pagal kelis požymius. Pirmiausia, šios pupelės turi būti vienodos spalvos, dydžio ir formos. Jos negali turėti jokių defektų, tokių kaip įtrūkimai, dėmės, pelėsiai ar kiti pažeidimai. Be to, jos turi būti skrudintos ne vėliau kaip 3 mėnesius nuo derliaus nuėmimo. Skrudinimo data turi būti aiškiai nurodyta ant pakuotės. Ypač svarbu pastebėti, kad pakuotė privalo turėti detalią informaciją apie pupelių kilmę, veislę, auginimo sąlygas, skrudintojo pavadinimą ir kontaktus.

Kalbant apie tokios kavos skonį, jis turi būti suderintas, harmoningas ir turtingas. Tokia kava neturėtų pasižymėti kartumu, ji neturėtų būti rūgšti ar pasižymėti kitais nepageidaujamais poskoniais. Jos aromatas turi būti stiprus, malonus ir atspindintis pupelių charakteristikas. Jai neturėtų būti būdingi svetimi kvapai, tokie kaip dūmai, plastikas ar chemikalai, o jeigu jaučiate juos, vadinasi įsigijote klastotę.

Kodėl verta rinktis šią kavą?

Rinktis rūšinę kavą yra ne kažkoks eilinis mados reikalas – šis pasirinkimas yra naudingas tiek jums, tiek aplinkai. Yra ne viena priežastis kodėl verta ją išbandyti. Pirmiausia, jūs mėgaujatės aukščiausios kokybės gėrimu, kuris suteikia jums neprilygstamą skonio ir aromato patirtį. Jūs galite atrasti daug įvairių skonių, kurie varijuoja nuo vaisių, šokolado, medaus iki prieskonių, riešutų, žiedų ir kt.

Kita vertus, jūs prisidedate prie kavos augintojų gerovės ir socialinės atsakomybės. Ši kava yra auginama ir perdirbama pagal tvarius ir etiškus principus, kurie užtikrina augintojams tinkamą atlyginimą, darbo sąlygas ir aplinkos apsaugą. Tai yra vienas iš reikalavimų, norint gauti atitinkamą rūšinės kavos sertifikatą.

Be to, jūs padedate išsaugoti gamtos biologinę įvairovę ir kavos kokybę. Rūšinė kava yra auginama ir skrudinama su meile ir rūpestingumu, kad būtų išlaikytos pupelių genetinės savybės ir išskirtinumas. Ji yra priešingybė masiškai parduodamai įprastinei kavai, kuri yra auginama ir skrudinama be jokios priežiūros ir kokybės standartų.

Kur galima nusipirkti?

Rūšinės kavos galima nusipirkti specializuotose parduotuvėse, o taip pat ja prekiaujama ir internetu – www.okava.lt. Pirmiausia, pasirinkite patikimą ir gerai žinomą kavos tiekėją, kuris turi gerą reputaciją ir atsiliepimus. Svarbu įsitikinti ar jis siūlo šviežią ir tinkamai skrudintą kavą, kurios skrudinimo data yra nurodyta ant pakuotės.

Taip pat patariama atidžiai pasirinkti mėgstamą veislę, skrudinimo laipsnį ir malimo būdą. Jei nesate tikri kokios kavos norite, galite išbandyti keletą skirtingų variantų arba pasikonsultuoti su tiekėjo nurodytais specialistais. Specializuotose parduotuvėse nemažai informacijos ir patarimų gali pateikti patys pardavėjai.

Ypač svarbu žinoti, kad nereikėtų užsisakyti tokio kiekio, kokio nesuvartosite per 2-4 savaites. Kuo ilgiau saugoma šviežiai malta ir skrudinta kava, tuo labiau ji praras savo skonį ir aromatus. Taip pat svarbu laikyti ją sandariame inde, tamsioje ir vėsioje vietoje.

Rūšinė kava yra puikus pasirinkimas tiems, kurie mėgsta ir vertina aukštos kokybės gėrimus. Jei esate gurmanas arba tiesiog norite pagerinti savo kasdienį gėrimo ritualą. Išbandykite prekės ženklą „O kava“ -  tikrai pajusite skirtumą!

Svetainė yra atnaujinama. Galimi smulkūs nesklandumai.