Naujienos
Kokios malkos geriausiai tinka jūsų židiniui ar šašlykinei?
Artėjant
rudeniui metas pagalvoti apie malkas! Galbūt namuose turite židinį, kurį
pasikuriate atvėsus orams? O gal mėgstate išnaudoti paskutines šiltas dienas ir
lauke išsikepti šašlykų? Šiame straipsnyje norime su jumis pasidalyti keliais
patarimais, kokios malkos yra tinkamiausios skirtingoms paskirtims.
Beržinės
malkos
Daugelio lietuvių
mėgstamiausios yra beržinės malkos. Jos dega kaitriai ir lengvai, jei malkas
deginsite atvirame lauže ar šašlykinėje – galėsite mėgautis lengvu, maloniu
aromatu. Beržo mediena yra geros malkos maistui kepti, ji maistui
nesuteikia kartaus poskonio (taip gali nutikti, jei naudosite spygiuočių
medieną). Dėl kaitrumo, beržinės malkos dažnai pasirenkamos ir židiniams,
krosnelėms kūrenti. Žinoma, jei krosnelę kuriate labiau dėl grožio, nei dėl
šilumos – ją kūrenti galite ir kitomis, pigesnėmis bei ne tokiomis kaitriomis
malkomis.
Alksninės
malkos
Alksnio mediena yra
vertinama nuo seno. Ją, kaip ir beržo medieną, galima naudoti maistui ruošti.
Alksninės malkos degdamos nespragsi, todėl tiks ir dekoratyviniams atviriems
židiniams, ir uždaroms krosnims. Alksninės malkos yra vienos pigesnių, kainų ir
kaitrumo kategorijoje jos yra kartu su drebule, liepa ir panašia mediena.
Rinkdamiesi alksnio malkas nepamirškite, kad Lietuvoje yra populiarus tiek ir
baltalksnis (dažnai vadinamas tiesiog alksniu), tiek ir juodalksnis.
Juodalksnis už paprastą alksnį yra kaitresnis, prilyginamas beržui.
Spygliuočių
malkos
Tiek eglių, tiek
pušų ar kitų spygliuočių malkos yra sakuotos, todėl degdamos skleidžia
specifinį dervos kvapą. Be to, degdamos jos gausiai spragsi, todėl nėra
geriausias pasirinkimas atviriems židiniams ar net ir atviroms lauko
ugniavietėms, nes didėja gaisro tikimybė. Todėl spygliuočių mediena dažniausiai
pasirenkama namų šildymui, deginant medieną uždarose krosnelėse. Iš spygliuočių
sunkiausia (kaitriausia) – pušies mediena.
Kiek
ir kokių malkų verta įsigyti?
Malkos dažniausiai yra parduodamos kubais arba
maišais (kilogramais). Jei židinį ar krosnelę kūrenate tik retkarčiais, o
namuose neturi daug vietos – verta įsigyti malkų kaskart, kai ketinate kūrenti.
Tokiu atveju reikėtų pirkti jau išdžiovintas (ne daugiau kaip 20 proc.
drėgnumo) malkas, kad šios gerai degtų ir džiugintų jus kaitria liepsna. Jei
židinį ar kepsninę kūrenate dažnai ir turite lauko ar kitokį sandėliuką, kur
galėtumėte laikyti didesnį kiekį malkų – įsigykite malkas kubais. Vilniuje malkos gali būti įsigyjamos net ir
internetu, o jei ieškote malkų kitame mieste, pasidomėkite pristatymo galimybe.
Pirkdami malkas kubais galite sutaupyti, nes tai pats ekonomiškiausiai malkų
įsigijimo būdas. Jei malkas turite kur sandėliuoti, galite pavasarį pirkti
drėgnas malkas, kad šios per vasarą išdžiūtų ir rudenį turėtumėte sausų malkų.
Tačiau jei malkomis susirūpinote tik vasarai artėjant į pabaigą – ne bėda,
internete rasite kur įsigyti malkų gera kaina.