Naujienos
Pomidorų šventė įsibėgėja: 3 idėjos, ką gaminti iš gausaus derliaus
Per garsiąją Ispanijos „La Tomatina“ šventę mūšiuose sunaudojama maždaug 120 tonų pomidorų. Tiek pomidorų „Maximos“ parduotuvėse vidutiniškai parduodama per 4 dienas. Sodybų daržuose ir šiltnamiuose šią karštą vasarą sunokęs gausus pomidorų derlius ne vienam užminė mįslę, ką iš pomidorų gaminti. Maisto gamybos ekspertė siūlo išbandyti tris įdomius receptus, kurie tiks ir karštomis, ir lietingomis vasaros dienomis.
„Vidurvasarį, prasidėjus pomidorų derliui šiltnamiuose
prie namų, jų pardavimai kiek atslūgsta, tačiau ir toliau pomidorai išlieka perkamiausia vasaros daržove. Birželį ir liepą
kasdien pomidorų parduodavome vidutiniškai po 30 tonų. Derliaus įkarštyje
mūsų pirkėjai turi itin didelį skirtingų rūšių pomidorų pasirinkimą“, – sako
„Maximos“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė.
Pasak jos, patys populiariausi tarp pirkėjų –
tradiciniai lietuviški, su šakelėmis ir avietiniai pomidorai. Skaičiuojama, kad
šių metų liepą buvo parduota 235 tonos populiariausios rūšies lietuviškų
pomidorų. Tai yra kone dvigubai daugiau negu pomidorų jūra, kuri užplūsta
Ispanijos miestelį Bunjolį per garsiąją „La Tomatina“ šventę.
Beje, šiemet, kaip ir pernai, centrinė Bunjolio
aikštė ir gatvės rugpjūtį nenusidažys raudona mase iš mūšiams skirtų, maistui
jau netinkamų, pomidorų. Tradicinė „La Tomatina“ atšaukta dėl COVID-19 pandemijos.
Tam, kad pomidorų derlius Lietuvoje būtų sunaudotas
tikslingai, „Maximos“ maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė
siūlo išbandyti 3 naujus receptus.
Kalakutiena įdaryti pomidorai su kuskuso salotomis
Reikės: 2 didelių pomidorų, 2 šaukštelių alyvuogių
aliejaus, pusės smulkiai supjaustyto raudonojo svogūno, 2 sutrintų skiltelių
česnako, 200 gramų kalakutienos faršo, 1 šaukšto saulėje džiovintų pomidorų
pastos, saujelės šviežių supjaustytų bazilikų lapelių, 50 gramų kuskuso, pusės
citrinos sulčių, saulelės šviežių pjaustytų petražolių lapelių, saujelės
šviežių pjaustytų mėtos lapelių, pusės agurko, sutarkuoto ilgomis plonomis
juostelėmis.
Paruošimas. Atsargiai nupjaukite pomidorų viršų ir
atidėkite. Nedideliu aštriu peiliu išpjaukite, išskobkite pomidorų minkštimą,
kad vidus liktų tuščias. Pomidorus sudėkite į kepimo indą. Supjaustykite
išskobtą minkštimą ir pasilikite jį kuskusui.
Įkaitinkite keptuvę su aliejumi. Pakepinkite pusę
svogūno ir česnaką. Įdėkite kalakutienos faršą ir kepkite 3–5 minutes, kol
gražiai paruduos. Tada dėkite saulėje džiovintų pomidorų tyrės ir pakaitinkite
1 minutę. Keptuvę nukelkite nuo kaitros ir įmaišykite pusę saujelės baziliko.
Šaukštu sudėkite mišinį į pomidorus, uždenkite
pomidorų „dangteliu“ ir pašaukite 15 minučių į 200 laipsnių orkaitę.
Kuskusą supilkite į dubenį, užpilkite 75 ml
verdančio vandens ir uždenkite. Leiskite pastovėti 5 minutes, kad susigertų
vanduo, tada suplakite šakute. Įspauskite citrinos sulčių ir įpilkite šlakelį
alyvuogių aliejaus. Sumaišykite likusius bazilikus kartu su petražolėmis,
mėtomis ir pomidorų minkštimu. Sudėkite tarkuoto agurko juosteles. Patiekimui
atsargiai ant kiekvienos lėkštės dėkite įdarytą pomidorą ir patiekite su
kuskuso salotomis.
Žalių pomidorų pyragas
Maisto gamybos ekspertė B. Baratinskaitė atkreipia
dėmesį, kad eksperimentams virtuvėje tinka ir neprinokę pomidorai. Ji siūlo
nustebinti svečius arba namiškius neprinokusių pomidorų pyragu iš šaldytos
tešlos.
Reikės: pakelio šaldytos tešlos, 1 kiaušinio, 800 gramų dar
nespėjusių prinokti pomidorų, 160 gramų cukraus, 70 gramų džiovintų spanguolių,
40 gramų miltų, šaukštelio cinamono, žiupsnelio maltų gvazdikėlių, žiupsnio
druskos, 1 šaukšto citrinos sulčių, pusės šaukštelio tarkuotos citrinos
žievelės.
Paruošimas. Supjaustykite pomidorus griežinėliais. Į
dubenį įpilkite cukraus, džiovintų spanguolių, miltų, cinamono, gvazdikėlių,
druskos ir gerai išmaišykite. Suberkite supjaustytus pomidorus ir atsargiai
išmaišykite, kad griežinėliai pasidengtų sausu mišiniu. Tada įpilkite citrinos
sulčių ir suberkite citrinos žievelės, vėl sumaišykite.
Atšildykite tešlą ir paklokite vieną lapą į 23–25
cm dydžio skardą. Tolygiai paskirstykite pomidorus. Užklokite viršutinį lapą, užlenkite ir
užspauskite kraštus tešlos apačioje. Konditeriniu teptuku ištepkite pyrago viršų
pyrago plakiniu.
Viršų pabarstykite cukrumi ir viduryje išpjaukite
keturis mažus plyšius, kad galėtų išeiti garai.
Kepkite 180 laipsnių orkaitėje vieną valandą arba tol, kol pluta taps auksinės rudos spalvos ir įdaras burbuliuos per angas. Prieš patiekdami atvėsinkite – leiskite pastovėti mažiausiai tris valandas.
Ispanija kvepianti pomidorų sriuba
Reikės: 1 šaukštelio baltojo vyno acto, 30 gramų šviesios
duonos, supjaustytos riekelėmis, 1 raudonosios paprikos, supjaustytos
kubeliais, pusės agurko, nulupto ir supjaustyto kubeliais, 300 gramų supjaustytų
pomidorų, 150 gramų vyšninių pomidorų, dar 6 patiekimui, pusės raudonosios čili
paprikos, be sėklų, smulkiai supjaustytos, pusės raudonojo svogūno, smulkiai
supjaustyto, 1 skiltelės česnako, žiupsnelio čiobrelio, 100g ledo kubelių,
kelių lašų aštraus Tabasco padažo (nebūtina), 2 šaukštai tyro alyvuogių
aliejaus patiekimui.
Puodelyje sumaišykite vyno actą su 50 ml šalto
vandens ir puse šaukštelio druskos. Sudėkite duonos riekeles į acto ir vandens
mišinį, leiskite išmirkti, padėkite šalin.
Į virtuvinį smulkinimo kombainą sudėkite paprikas,
didžiąją dalį agurkų, didelius ir vyšninius pomidorus, čili pipirą, svogūną,
česnaką ir didžiąją dalį čiobrelių. Sudėkite išmirkytą duoną, ledą ir Tabasco
padažą, sutrinkite iki vientisos masės. Pagardinkite prieskoniais pagal skonį.
Supilkite sriubą į dvi gilesnes lėkštes. Supjaustykite likusius vyšninius
pomidorus ir apibarstykite sriubą. Taip pat apibarstykite ir likusiais
susmulkintais agurkais, apšlakstykite tyru alyvuogių aliejumi ir pipirais.
Jeigu norite, patiekite su skrudinta duona.
Apie prekybos tinklą „Maxima“
Tradicinės lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ stiprybės – mažos kainos ir platus, ypač lietuviškų prekių, pasirinkimas. Tinklą valdanti bendrovė „Maxima LT“ yra didžiausia lietuviško kapitalo įmonė, viena didžiausių mokesčių mokėtojų bei didžiausia darbo vietų kūrėja šalyje. Šiuo metu Lietuvoje veikia daugiau nei pustrečio šimto „Maximos“ parduotuvių, kuriose dirba apie 13 tūkst. darbuotojų ir kasdien apsilanko daugiau nei 400 tūkst. klientų.
Daugiau informacijos
Ernesta Dapkienė
„Maximos“ komunikacijos ir korporacinių reikalų
departamento direktorė
Mob. +370 611 43548
El. paštas ernesta.dapkiene@maxima.lt