Naujienos
Asmeninė kavinė namuose: kaip technologijos keičia kavos gėrimo tradicijas
Daugelis savo ryto neįsivaizduoja be
gardžios kavos puodelio. Šis ritualas suteikia dienai energijos bei
skatina žvaliai kibti į darbus. Daugiau laiko praleisdami namuose, norime
mėgautis lyg prabangioje kavinėje ruošto gėrimo skoniu.
Kavos ekspertas Vitalijus Žuravskis
pataria, kaip iš plataus kavos aparatų asortimento išsirinkti tinkamiausią bei
sukurti asmeninę kavinę namuose, o prekybos tinklo „Senukai“ atstovė Elona
Uckutė atskleidžia, kas lemia klientų pasirinkimą.
Pradėkite nuo klausimų sau
Anot kavos eksperto, prieš pradėdami
ieškoti kavos aparato, turite atlikti namų darbus. Visų pirma – atsakyti į
klausimą, kokią kavą mėgstate labiausiai.
„Atsakymas į šį klausimą gali
pasufleruoti, kokio tipo aparatą verta pasirinkti. Mėgstantys gerti kavą su
pienu, turėtų rinktis aparatą su pieno plakimo funkcija, o espresso kavos
mėgėjams ši funkcija bus visiškai neaktuali“, – patarimais dalijasi V.
Žuravskis, „Philips Baltic“ prekybos marketingo vadovas.
Ne ką mažiau svarbus klausimas, ar dažnai
ketinate naudoti kavos aparatą. „Jei geriate kavą kasdien, nepakeičiami yra
kavos aparatai, kurie šviežiai mala pupeles prieš ruošdami kiekvieną kavos puodelį.
Tuomet kava kaskart būna šviežia bei aromatinga“, – sako kavos aparatų žinovas.
Taip pat sprendžiant apie automatinio
kavos aparato įsigijimą, reikia atsakyti į klausimą, ar esu pasiruošęs šiek
tiek skirti laiko aparato priežiūrai, kadangi visi automatiniai kavos aparatai
reikalauja bent minimalaus dėmesio.
Atsižvelkite į svarbius parametrus
Vienas svarbiausių kavos aparatų parametrų
– slėgis, kurio pagalba gaminama kava. „Slėgio stiprumas ypač aktualus espresso
kavos mėgėjams. Ruošiant ją, slėgis turėtų būti ne mažesnis nei 15 barų. Tačiau
filtriniuose kavos aparatuose slėgis būna žemesnis – čia dažniausiai naudojamas
4 barų slėgis“, – pristato V. Žuravskis.
Taip pat svarbūs kavos aparatų vandens,
kavos pupelių bei pieno talpos. „Jei kavos aparatu naudosis gausus įmonės
darbuotojų būrys, rekomenduojame rinktis didesnių talpų kavos aparatus, kad
pildyti jas tektų rečiau. Ieškantys kavos aparato savo šeimos poreikiams,
klientai prioritetą teikia kompaktiškiems kavos aparatams, kurie dėl mažesnių
talpų ir vietos virtuvėje užima mažiau“, – dalijasi E. Uckutė.
Dar vienas svarbus kavos aparatų
parametras – ar lengvai galima papildyti pieno indą bei kiek trunka kasdienė jo
priežiūra.
„Nuolat skubantys žmonės neturi laiko
ilgai trunkančiai kavos aparato priežiūrai. Jų pasirinkimą dažnai lemia pieno
plakimo indo išvalymo greitis, taip pat svarbi automatinio išsijungimo
funkcija, kuomet aparatas prasiskalauja bei išsijungia pats“, – klientų
pasirinkimą komentuoja „Senukų“ atstovė.
Kiekvienas kavos aparatas turi savo
pirkėją
Renkantis kavos aparatą, kavos ekspertas
taip pat rekomenduoja atkreipti dėmesį į savo pomėgius. Anot jo, kapsulinius
kavos aparatus labiau renkasi tie žmonės, kurie vertina jų paprastą naudojimą,
lengvą priežiūrą, kompaktiškumą bei kavos paruošimo greitį.
Tabletiniai kavos aparatai skirti
žmonėms, kurie mėgsta klasikinės arba užplikomos kavos skonį. „Šio tipo aparatų
gaminta kava dažniausiai būna ne tiek intensyvi kaip espresso, bet neretai
savyje turi gerokai daugiau kofeino. Todėl galime daryti prielaidą, kad juos
renkasi žmonės, mėgstantys švelnesnio skonio kavą“, – paaiškina V. Žuravskis.
E. Uckutės teigimu, automatinius kavos
aparatus verta rinktis tuomet, kai planuojama gerti tiek tikrąjį espresso ar su
juo bei pienu ruošiamus gėrimus, tiek švelnesnio skonio kavą. Ji taip pat
išskiria dar vieną šių kavos aparatų privalumą: „Pasirinkę automatinius kavos
aparatus, ne tik galėsite mėgautis gėrimo ruošimo procesu, bet ir turėsite
plačias galimybes rinktis patinkančias kavos pupeles bei eksperimentuoti su vis
naujomis kavos rūšimis“.
Filtruotos kavos aparatai gamina
švelnesnio skonio, tačiau dažnu atveju daugiausiai kofeino turinčią kavą, tad
šiuos aparatus renkasi stiprios kavos mėgėjai.
„Kofeino kiekis kavoje priklauso
ir nuo to, kiek truko vandens sąlytis su sumalta kava: kuo ilgesnis
kontaktas – tuo daugiau kofeino kavoje“, – atskleidžia V. Žuravskis.
Skonį lemia detalės
Anot eksperto, kavos skoniui daro įtaką ne
tik pupelių rūšis, tačiau ir vanduo. Todėl norint mėgautis šviežios kavos
skoniu, svarbu dažniau keisti vandenį kavos aparato talpoje ar naudoti vandens
valymo filtrus.
Daugelį gali nustebinti ir faktas, kad
kiekviena kavos rūšis geriausiai atsiskleidžia jai skirtame puodelyje.
„Galėtumėte nustebti, kad gerdami tokią
pačią kavą iš skirtingų puodelių, pajustumėte aiškų skirtumą. Kiekvienai kavos
rūšiai rekomenduočiau rinktis būtent jai skirto dydžio bei formos puodelį“, –
pataria V. Žuravskis.
E. Uckutė atkreipia dėmesį, kad klientai,
ieškantys kavos aparatų tiek fizinėse parduotuvėse, tiek internetu, domisi ne
tik jų funkcionalumu.
„Kavos aparatas daugeliui yra ne tik
mėgstamo gėrimo ruošimo įrenginys, tačiau ir svarbi interjero detalė. Todėl,
rinkdamiesi naująjį „namų gyventoją“, pirkėjai neretai jį derina prie virtuvės
stiliaus“, – dalijasi prekybos tinklo atstovė.
Vaida Sindaravičiūtė-Kuosė
„Publicum“
+37060636717
v.kuose@publicum.lt