Naujienos
Naujiems skoniams atrasti – lietuviški rauginti kopūstai
Rauginti kopūstai – net ir šokoladinio
torto slaptasis ingredientas
Lietuviška virtuvė neįsivaizduojama be raugintų kopūstų
ir iš jų gaminamų patiekalų. Maloniai rūgšti raugintų kopūstų sriuba ar sotus
troškinys puikiai sušildo šaltą žiemos dieną, o organizmas gauna reikalingų
vitaminų ir mineralų. Patiekalai iš raugintų kopūstų mėgstami ir plačiai
paplitę ne tik Lietuvoje, bet ir kitose šalyse. Nustebsite, bet iš raugintų
kopūstų galima išsikepti net ir tortą.
„Vienos šeimos kopūstus raugia pačios ir turi
iš kartos į kartą perduodamą receptūrą bei gamybos eigą. Kiti perka jau paruoštus ir Lietuvos
ūkininkų užaugintus bei užraugtus kopūstus, kurie visada yra kokybiški, traškūs
ir gero skonio. Ne veltui rauginti kopūstai yra vienas iš populiariausių mūsų pirkėjų
pasirinkimų specializuotuose „Linkėjimai iš
kaimo“ skyreliuose, – sako „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento
direktorė Ernesta Dapkienė.
Iš lietuviškų ūkių į „Maximos“ parduotuves atkeliaujančių
„Linkėjimai iš kaimo“ raugintų kopūstų pardavimai pernai augo 20 proc. ir
priartėjo prie 1000 tonų. Didžiausią piką šio vitaminų šaltinio pardavimai
pasiekia šaltuoju metų laiku – sausio ir vasario mėnesiais.
„Maximos“ maisto gamybos departamento direktorė Brigita
Baratinskaitė raugintus kopūstus vadina lietuviškų patiekalų klasika, tačiau
ragina paeksperimentuoti, nes patiekalai iš raugintų kopūstų mėgstami ne tik
Lietuvoje, bet ir kitose šalyse. Keli paprasti receptai – ir visa šeima prie
stalo gali leistis į skonio kelionę po Vokietiją, Austriją, Čekiją ar net JAV,
kur išeiviai iš Europos yra sukūrę savitų valgių.
Pasak B. Baratinskaitės, patiekalai
iš raugintų kopūstų yra lengvai paruošiami ir nereikalauja išskirtinių įgūdžių. Maisto gamybos ekspertė siūlo
išmėginti tris receptus, o vienas iš jų – torto.
Bavariški raugintų kopūstų kroketai
Reikės: 4 bulvių, 1 smulkiai supjaustyto svogūno, 400 g nusunktų
raugintų kopūstų, 3 kiaušinių, 70 g miltų, 80 g duonos trupinių arba
džiūvėsėlių, žiupsnelio kmynų sėklų, pipirų ir druskos, aliejaus.
Išvirkite nuskustas ir kubeliais supjaustytas bulves.
Išvirtas bulves perdėkite į didelį dubenį ir sutrinkite, tada leiskite atvėsti
5–10 minučių. Į bulves įmaišykite svogūnus, nusunktus raugintus kopūstus,
kiaušinį, druską, pipirus, kmynus, miltus ir džiūvėsėlius, kad susiformuotų
tirštas mišinys.
Į vieną dubenėlį įberkite miltų, į kitą – duonos trupinių
ar džiūvėsėlių. Išplakite du kiaušinius ir supilkite į trečią dubenį.
Įkaitinkite aliejų gilioje keptuvėje, gruzdintuvėje ar
puode. Paimkite kupiną šaukštą bulvių ir kopūstų mišinio, suformuokite
rutuliuką ir apvoliokite miltuose. Tada aptepkite kiaušiniu ir apvoliokite
džiūvėsėliuose. Suformuotus rutuliukus kepkite aliejuje mažomis partijomis 2–4
minutes, kol gražiai pagels. Nusausinkite ant popierinių rankšluosčių ir
patiekite karštus.
Pasak B. Baratinskaitės, šis Vokietijos Bavarijos regione
itin populiarus užkandis dažnai patiekiamas įvairiose šventėse, tokiose kaip „Oktoberfest“.
Sotūs raugintų kopūstų ir bulvių blynai
Reikės: 500 g raugintų kopūstų, 6-7 nedidelių bulvių, 1 svogūno,
1 kiaušinio, 70 g kvietinių miltų, 60 ml pieno, aliejaus.
Bulves nuskuskite ir sutarkuokite. Nulupkite ir
supjaustykite svogūną. Sumaišykite su bulvių tarkiu. Nuplaukite raugintus
kopūstus ir patroškinkite, kad šiek tiek suminkštėtų. Tada suverskite į dubenį,
įpilkite pieno, kiaušinio ir miltų ir viską gerai sumaišykite. Į masę supilkite
bulvių ir svogūno mišinį, pamaišykite. Įberkite druskos ir pipirų.
Ant keptuvės įkaitinkite saulėgrąžų aliejų, kepkite
blynus iš abiejų pusių, kol apskrus. Blynus lėkštėje galima pabarstyti
šviežiais krapais. Patiekti su grietine.
Šokoladinis raugintų kopūstų tortas
„Maximos“ maisto gamybos departamento direktorė B.
Baratinskaitė juokauja, kad kai kur šis tortas vadinamas tiesiog „Neklausk“,
nes kepėjai dažnai slepia ingredientą, dėl kurio šis pyragas tampa išskirtinis.
Daugelis galvoja, kad išskirtinį skonį ir tekstūrą suteikia ne kopūstai, o
kokosai.
Biskvitui reikės: 150 g sviesto, 300 g cukraus, 3
kiaušinių, 1 šaukštelio vanilinės ekstrakto, 280 g kvietinių miltų, 50 g
kakavos miltelių, 1 šaukštelio kepimo miltelių, 1 šaukštelio sodos, žiupsnelio
druskos, 1 stiklinės vandens, 100 g raugintų kopūstų (nusunktų ir susmulkintų).
Kremui reikės: 300 g sviesto, 120 g juodojo šokolado,
pusės šaukštelio vanilės ekstrakto, 480 g cukraus pudros, trečdalio stiklinės
pieno.
Raugintus kopūstus reikėtų perplauti vandeniu ir smulkiai
supjaustyti peiliu.
Į vieną dubenį sumaišykite sausus ingredientus – kakavos
miltelius, miltus, kepimo miltelius, sodą ir druską. Gerai išsijokite.
Plakikliu minkštą sviestą gerai išsukite su cukrumi.
Toliau plakdami po vieną įmuškite kiaušinius. Plakite kol masė pasidarys puri
ir lengva. Toliau maišant tešlą svarbu nepermaišyti: plakiklį naudokite tik
sviestui, kiaušiniams ir cukrui išsukti, o toliau darbuokitės plakimo šluotele
ir mentele.
Tuomet masę reikia sumaišyti su sausais ingredientais –
berkite 1/3 sausų ingredientų, tada pusę vandens, po to įmaišykite dar 1/3
sausų ingredientų, tada supilkite likusį vandenį. Galiausiai sumaišykite
likusius sausus ingredientus, vanilę ir raugintus kopūstus.
Kepimo formą ištepkite sviestu arba įtieskite kepimo
popierių. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros, pašaukite biskvito
tešlą ir kepkite apie 40 min.
Kremui paruošti išsukite minkštą sviestą su lydytu
šokoladu ir vanilės ekstraktu, dėkite cukraus ir vėl gerai išsukite. Pilkite
pieną ir plakite, kol kremas taps lygus ir purus. Tepkite kremą tarp atvėsusių
perpjautų biskvitų ir ant viršaus.
Apie prekybos
tinklą „Maxima“
Tradicinės lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ stiprybės
– mažos kainos ir platus, ypač lietuviškų prekių, pasirinkimas. Tinklą valdanti
bendrovė „Maxima LT“ yra didžiausia lietuviško kapitalo įmonė, viena didžiausių
mokesčių mokėtojų bei didžiausia darbo vietų
kūrėja šalyje. Šiuo metu Lietuvoje veikia daugiau nei pustrečio šimto „Maximos“
parduotuvių, kuriose dirba daugiau nei 13 tūkst. darbuotojų ir kasdien
apsilanko daugiau nei 550 tūkst. klientų.
Daugiau informacijos
Ernesta Dapkienė
„Maximos“ komunikacijos ir korporacinių reikalų
departamento direktorė
Mob. +370 611 43548
El. paštas ernesta.dapkiene@maxima.lt