Naujienos
Per karantiną kavos gėrimo ritualai namuose tapo dažnesni
Trys paprasti receptai, kaip kavos skoniu
mėgautis ne tik iš puodelio
Per karantiną didelė dalis kavos gėrimo kultūros
persikėlė į namus. Kavą pardavinėjantys prekybininkai spėja, kad daugelio
lietuvių namuose pernai atsirado automatiniai kavos aparatai. Prekybos tinklas
„Maxima“ fiksuoja išaugusią kavos pupelių, o ypač aparatams skirtų kavos
kapsulių paklausą.
„Karantinas pakeitė daugelį įprasto gyvenimo sričių – net
ir kavos gėrimo ritualus. Pavyzdžiui, darbas nuotoliniu būdu žmones atskyrė nuo
kavos pertraukėlių biure ar apsilankymų kavinėse, kurios yra užsidariusios. Natūralu,
kad pirkėjų susidomėjimas kava išaugo ir tai ypač atspindi kavos kapsulių
pardavimų rezultatai“, – teigia Ernesta Dapkienė, „Maximos“ komunikacijos ir
įvaizdžio departamento direktorė.
Kavos aparatams skirtos kapsulės pastaraisiais metais
itin populiarėja, o pernai kavos kapsulių paklausa šoktelėjo net 63 proc. Gamintojų
teigimu, kapsulėje esanti kava yra apsaugota nuo šviesos, drėgmės ir sąlyčio su
oru, todėl gali ilgiau išlaikyti skonines savybes. Taip pat jų augantį
populiarumą lemia ir tai, kad kapsuliniai
kavos aparatai yra nebrangūs.
4 proc. pernai išaugo ir kavos pupelių pardavimai, taigi kavamalės
ir kavos aparatai karantino laikotarpiu lietuvių namuose 2020 metais ūžė
dažniau. Tuo tarpu tirpios kavos ir kavos mišinių pernai buvo nupirkta mažiau. J
Vis dėlto kaip pastebi „Maximos“ Maisto gamybos
departamento vadovė Brigita Baratinskaitė, dažniausias pirkėjų pasirinkimas
pernai išliko malta kava. Šios kavos pardavimai prekybos tinkle 2020 metais
pasiekė seniai regėtas aukštumas – net 8,8 mln. pakuočių, ir buvo 2 proc.
didesni lyginant su užpernai.
Taisyklės, kaip tinkamai paruošti kavą
Maisto gamybos ekspertė B. Baratinskaitė primena, jog
norint mėgautis ryškaus skonio gėrimu, svarbiausia, kavą užplikyti ne verdančiu, o 90 laipsnių vandeniu – t. y. užvirus
vandeniui porą minučių palaukti, kol jo temperatūra sumažės. „Kavos
skonį ir aromatą lemia joje esantys natūralūs aromatiniai aliejai. Jeigu kavą
užpilsite per karštu vandeniu, šie aliejai suirs – atsiras kartumas. Taip pat
svarbu užplikius kavą nepulti jos maišyti šaukšteliu, o leisti iš lėto
atsiskleisti skoniui, kuriuo žmonės mėgaujasi visame pasaulyje“, – dalijasi B.
Baratinskaitė, siūlanti atkreipti dėmesį į perkamos kavos skrudinimo lygį.
Šviesiau skrudinta kava yra švelnesnio, šiek tiek rūgštaus skonio, o gėrimas iš
tamsiau skrudintų pupelių bus intensyvesnio ir kartesnio skonio.
Kad malta kava ar kavos pupelės ilgiau išlaikytų savo
savybes, ekspertė pataria produktą saugoti nuo sąlyčio su deguonimi, drėgmės,
karščio ir šviesos. „Kai kurie žmonės kavą laiko šaldytuve, tačiau čia – daug
įvairiausių kvapų, kurie bemat įsigeria į kavą. Taip pat šaldytuve yra gana
drėgna, kavos pakuotėje kaupiasi kondensatas“, – aiškina B. Baratinskaitė.
Todėl, pasak jos, kavos pupeles geriau laikyti šaldiklyje padalinus jas į mažas
porcijas. O maltą kavą geriausia laikyti gamintojo pakuotėje, neperpilti į
dekoratyvines dėžutes.
Paprastai malta kava turi trumpesnį galiojimo terminą
negu kavos pupelės, kurios vertingas aromatines ir skonines savybes išlaiko
ilgiau. Baristos rekomenduoja šviežiai malti kavos pupeles kiekvienam kavos
puodeliui.
„Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė B.
Baratinskaitė teigia, kad kavos skoniu galima mėgautis ne tik iš puodelio – ji
siūlo išbandyti tris paprastus receptus ir tuo įsitikinti.
KAVOS ŽELĖ
Reikės: 2 puodelių juodos kavos, pusės stiklinės vandens, 100 g
balto cukraus, 2 šaukštelių rudojo cukraus, 1 šaukštelio želatinos, 200 ml
grietinėlės.
Šaukšte vandens 5 minutėms užmerkite želatiną. Užvirkite
pusę stiklinės vandens ir jame ištirpinkite baltą cukrų. Pasiruoštą karštą kavą
sumaišykite su vandens ir cukraus sirupu, tada sudėkite išbrinkusią želatiną ir
gerai išmaišykite. Palikite šiek tiek atvėsti. Atvėsusį mišinį supilkite į
indelius, stiklines ar formą, kurioje patieksite želė. Padėkite į šaldytuvą
bent 8 valandoms, kad sustingtų. Sustingusią želę papuoškite ir pagardinkite
plakta grietinėle, pasaldinta ruduoju cukrumi.
KAVOS BLYNELIAI
Reikės: mažo puodelio kavos (50 ml), 2 šaukštelių cukraus,
šaukšto sviesto, pusės stiklinės pieno, stiklinės miltų, 1 kiaušinio, žiupsnelio
druskos.
Kavoje ištirpinkite cukrų, sviestą ir druską. Leiskite
atvėsti ir tada supilkite į pieną. Į mišinį supilkite 1 kiaušinio plakinį ir
plakite – plakant berkite išsijotus miltus, kad susidarytų vientisa masė.
Keptuvėje įkaitinkite aliejų, iš tešlos formuokite blynelius ir kepkite.
ŠOKOLADINĖ KAVA
Reikės: 2 puodelių karštos kavos, 60 ml grietinėlės,
2 šaukštų šokoladinio sirupo, 2 šaukštų cukraus, 2 cinamono lazdelių, plaktos
grietinėlės (papuošimui).
Į puodą supilkite šviežiai paruoštą juodą kavą,
grietinėlę, šokoladinį sirupą ir cukrų. Pakaitinkite ant vidutinės kaitros
maišydami, kol cukrus visiškai ištirps. Gėrimą supilkite į 2 puodelius,
pamaišykite cinamono lazdele, papuoškite plakta grietinėle.
Apie prekybos
tinklą „Maxima“
Tradicinės lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ stiprybės – mažos kainos ir
platus, ypač lietuviškų prekių, pasirinkimas. Tinklą valdanti bendrovė „Maxima
LT“ yra didžiausia lietuviško kapitalo įmonė, viena didžiausių mokesčių
mokėtojų bei didžiausia darbo vietų kūrėja
šalyje. Šiuo metu Lietuvoje veikia daugiau nei pustrečio šimto „Maximos“
parduotuvių, kuriose dirba daugiau nei 13 tūkst. darbuotojų ir kasdien
apsilanko daugiau nei 550 tūkst. klientų.
Daugiau informacijos
Ernesta Dapkienė
„Maximos“ komunikacijos ir korporacinių reikalų
departamento direktorė
Mob. +370 611 43548
El. paštas ernesta.dapkiene@maxima.lt